Honduras: Počet obetí požiaru vo väznici presiahol 370

16.02.2012 Celý región

Tegucigalpa 16. februára (TASR) - Pri ničivom požiari vo väznici v Hondurase zahynulo podľa posledných údajov polície 377 väzňov. Niektorí z tých, čo prežili, obvinili dozorcov z toho, že nechali trestancov zamknutých v celách, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Požiar vypukol v utorok večer vo väznici v meste Comayagua, 120 kilometrov severovýchodne od honduraskej metropoly Tegucigalpa. V čase tragédie sa v budove nachádzalo vyše 800 väzňov, dvojnásobne viac, ako bola kapacita zariadenia so stredným stupňom ochrany.

Väčšina obetí sa zadusila alebo zhorela po tom, ako ich dozorcovia nestihli vypustiť von. Presný počet obetí nebol v noci na dnes stále známy. Príčina požiaru zatiaľ nie je objasnená, polícia však podľa svojho hovorcu vyšetruje možnosť, že ho založil väzeň, ktorý unikol. Predošlé správy uvádzali, že oheň mohol vypuknúť počas vzbury. Väznicu plamene takmer úplne zničili.

Desiatky väzňov utrpeli zranenia, časť z nich vážne popáleniny. Vyše 470 odsúdencov, ktorí inferno prežili, previezli na iné miesta, informoval minister bezpečnosti Pompeyo Bonilla.

Identifikácia mŕtvych potrvá asi tri dni, uviedli honduraské médiá s odvolaním sa na hlavnú súdnu lekárku ministerstva spravodlivosti. Miestnym úradom pomáha tím špecialistov, ktorí do stredoamerickej krajiny vyslalo Čile.

V roku 2004 zahynulo 107 väzňov pri požiari, ktorý zachvátil väznicu v meste San Pedro Sula na severozápad Hondurasu. Príčinou bol elektrický skrat.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región